Registrace na FotoŠkoda FEST jsou v plném proudu!
CHCI TAKÉ NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #9 : Spojení tónu a vyprávění

Letem fotosvětem #9 : Spojení tónu a vyprávění
8. 3. 2021 | 5 minut čtení

První březnový týden jsme si mohli odpočinout od novinek, po smršti v minulých Letech fotosvětem to bylo vlastně i příjemné. Tak ale zas.. z těch pár novinek jsme nakonec vybrali alespoň jednu od Gitza, už protože tento výrobce o sobě nedává příliš často vědět. Minulý týden uzavřela o víkendu probíhající akce The Photography Show. To je sympozium zaměřené spíše na tvorbu a fotosvět se otáčel hlavně kolem něj. My tak měli prostor dotáhnout resty v “neproduktovkách” a poohlédnout se po zajímavých soutěžích, fotkách a nebo softwarech.

The Photography Show Spring Shoots

Již loni celosvětová událost The Photography Show zvládla poměrně rychle s neobvykle dobrým výsledkem a výstupem přeskočit z fyzické na virtuální podobu. Letošní jarní část s podtitulem Spring Shoots proběhla o víkendu… bohužel o víkendu. Pokud zazní po technicky zaměřené japonské CP+ (z minulého týdne) něco zásadního, pokusíme se vás informovat. Vedle spousty exkluzivních přednášek, byla k dispozici celá řada fotografických legend, nabídek, odborníků od výrobců, workshopů a exhibic. Podle všeho by měly být ozvěny neplacených online akcí dostupné na webu. Kdo jinak nestihl, má možná smůlu. Organizátoři směle plánují podzimní “turnus” 18. – 21. září již v živém formátu.(zdroj:photographyshow)

 

NX Studio gratis

Společnost Nikon oznámila vydání NX Studia  (verze 1.0) - svého nového softwaru, který umožňuje plynulé prohlížení, zpracování a úpravy statických snímků a videa. Uživatelé digitálních fotoaparátů Nikon si mohou software stáhnout od 4. března 2021. K dispozici je zdarma. A proč jej chtít.. teda mimo faktu, že je gratis? Umožňuje prohlížení, zpracování a úpravy fotek i videa v jednom zdroji. Má menu roztříděné podle pracovního postupu. Nabízí přehršel možností zobrazení a přizpůsobení. Převzal poměrně dost správních funkcí z ViewNX a ještě víc editačních z oblíbeného Capture NX-D. A když jsme u sw, je kompatibilní s celou řadou nikoních programů. (zdroj:nikon)

 

Gitzo “EKO” Légende

Že Gitzo dodává bez problémů širokou škálu náhradních dílů na své produkty, je známá věc. Tentokrát tuto myšlenku výrobce prestižních stativů prohloubil a spojil ji s moderním ekologickým přístupem. Na platformě Indiegogo rozjíždí kampaň s novinkami stativu a batohu Gitzo Légende. Ty jsou navrženy tak, aby vydržely pokud možno celý život s nízkým dopadem právě na životní prostředí. Jsou použity recyklované nebo “udržitelné” materiály. Vztahuje se na ně neomezená záruka. 5% zisku dokonce poputuje ke společnosti Wild Shots Outreach. Stativ v zcela novém designu tvoří 100% vyměnitelných a opravitelných částí. Z toho 70% zvládne vyměnit uživatel. Cenovka je na stativ, který nás má přežít a vlastně i celkově na Gitzo poměry výrazně nižší - překvapila. (zdroj:gitzo)

 

Vítězové svatební a portrétní fotografie (a vlastně i spousty dalších) 

Společnost fotografů svateb a portrétů (SWPP) vyhlásila vítěze pro rok 2020. Organizace SWPP byla založená již v roce 1989, v průběhu let se nějak rozrostla napříč nejen celou planetou ale i tématicky. I proto soutěž kromě svateb a portrétů obsahuje celkem 29 kategorií, které vykrývají většinu žánrů a technik fotografie. Celkovou cenu si odnesl (tedy jen virtuálně) Kristian Piccoli. Mimochodem autor bodoval hned v několika kategoriích. Vítězný snímek si nemohla porota vynachválit kvůli spojení tónu obrazu s aspektem vyprávění. Díky širokému záběru stojí celá vítězná galerie za shlédnutí.. případně inspiraci. (zdroj:thesocieties)

 

 

Jak se fotí Mezinárodní vesmírná stanice v servisu

Andrew McCarthy je Kalifornský astrofotograf. Podle jeho účtu Instagramu nutno říct, že umí. Jedna z jeho posledních fotek měsíce ovšem vykazovala na první pohled “kaz”. Při bližším zkoumání a luxusním nazvětšování se smítko vykreslí v drobnost v podobě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). To by vzhledem k bordelu, který kolem Země putuje v podobě satelitů, nebyl až takový unikát. V tomto případě jde o raritu v podobě vychýlení solárních panelů a okamžiku, kdy se posádka chystala do otevřeného kosmu, právě za účelem přípravy výměny přestárlých solárních panelů. A protože šlo zatím jen o přípravy, budete mít pravděpodobně ještě možnost vyfotit kosmonauty při práci ve volném vesmíru. (zdroj:novinky)

 

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

GITZO Adventury 30 L - fotobatoh

kombinace prostorného batohu na techniku a každodenní využití, DSLR / bezzrcadlovka s dlouhým objektivem + 4-6 dalších objektivů, 13" notebook a 9,7" tablet

4 590,-
GITZO GS5370SDR - upínací destička

rychloupínací destička, kompatibilní se systémem Arca, 2 gumové pásky po celé délce

950,-

Související články

Canon ZOOM  2024 v ZOO Praha

Canon ZOOM 2024 v ZOO Praha

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

Další Seriály

Fotoškola - jak fotit na dovolené

Fotoškola - jak fotit na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...